Bij STTLS werken verschillende bloedgroepen goed samen
“In auto’s wordt software steeds belangrijker, kijk maar naar het belang van software in een Tesla. Dat zie je bij machines ook gebeuren: vroeger waren ze zwaar mechanisch gedreven, maar software wordt steeds dominanter. Als ontwikkelaars moet je dan wel elkaars taal spreken, dat vind ik altijd een mooie uitdaging.”
Johan Dirkx is Software Architect bij Settels Savenije (kortweg STTLS), hij vindt het belangrijk om bij de ontwikkeling van machines goed samen te werken met zijn ‘mechanische’ collega’s: “In de Brainport-omgeving hebben de meeste mensen een mechanische achtergrond, ze zijn van een andere bloedgroep dan software-mensen. Ik vind het leuk om die werelden bij elkaar te brengen.”
Wat doe je bij STTLS?
“Ik ben bij STTLS sinds vijf jaar architect op het gebied van software en elektro, maar ook Team Lead op onze afdeling Software & Control. Als architect ben ik in mechatronische projecten verantwoordelijk voor de software en elektrische ontwikkeling. Ik heb altijd gewerkt op het raakvlak tussen besturingstechniek en mechanica.”
“Ik werkte al langer met STTLS samen, we hadden ze bij een vorige werkgever ingehuurd om samen een productielijn te ontwikkelen. Later trokken we zelfs in een verdieping van hun kantoor, toen we waren overgenomen en de kantoormensen de fabriek uit moesten. We werkten dus al intensief samen, en toen STTLS méér de kant van besturingen op ging vroegen ze of ik dat bij hen mee op wilde bouwen.”
Hoe pak je een project van een klant aan?
“We maken bij STTLS al vroeg in een project de combinatie van disciplines. Al bij de eerste klantcontacten schuiven we aan en kijken we wat de klant precies wil. Uit die eerste gesprekken volgt een besturingsconcept dat onder andere bepaalt hoe we de software-architectuur op gaan zetten.”
“Door modulair te denken, proberen we de mechanische en software-inzichten te combineren, zodat we allemaal op dezelfde manier naar een machine kijken. Als het machineconcept is gedefinieerd, gaan we ontwerpen en implementeren. Voor hardware engineering en paneelbouw werken we met partners samen.”
Heb je een voorbeeld?
“Een klant vroeg ons een hexapod assemblagetool te ontwikkelen, dat is een zes-assig systeem dat in alle richtingen kan bewegen en waarmee je heel nauwkeurig kunt positioneren. De module bestond al, maar de klant wilde dat we die van de ene fabriek naar de andere konden brengen. Daar hoort een hele nieuwe softwarearchitectuur bij, het complete besturingsconcept moet over van de ene architectuur naar de andere.”
“Ik heb veel samengewerkt met de systeemarchitect die het proces moet overzien; ik neem dan het software- en elektrische gedeelte onder mijn hoede. Tegelijkertijd heb ik ook veel contact met de mechatronische toeleverancier en de klant. Het gaat bij dat project om supernauwkeurige metingen en met veel interfaces, dus we kunnen ons geen fouten veroorloven.”
Hoe bevalt het bij STTLS?
“Het bevalt me goed hier. De samenwerking in ons architectencluster komt goed op gang, we doen mooie dingen, beheersen veel verschillende disciplines en iedereen staat open voor elkaars ideeën. Ik denk dat er veel te winnen valt in het ontwikkelen van gezamenlijke protocollen. Op dit moment doen sommigen de eisen in Excel en de concepten in Powerpoint, iedereen heeft zijn eigen tools. Een stap in ‘model driven’ ontwikkeling zou daarin kunnen helpen.”
“Gezamenlijke afspraken kunnen veel meer interactie tussen de gebieden op leveren, daar ben ik van overtuigd. En ik vind het ook leuk om daar mee bezig te zijn.”